District 9
Homepage › Forumy › Na naszych ekranach › Filmy, filmy, filmy › District 9
- This topic is empty.
-
AutorPosty
-
25 sierpnia 2009 o 06:00 #3307SasquatchMember
I na dodatek nie słuchał Manowaru!!!
27 sierpnia 2009 o 21:33 #3331slepy51MemberLenistwo plus lans równa się:
Jednym słowem – REWELACJA! Dawno już nie było tak zajebistego filmu sci-fi z ludźmi i kosmitami, w dodatku całość nakręcił jeszcze kilka miesięcy temu nikomu nieznany typ z RPA, Neill Blomkamp, mając do dyspozycji śmieszną jak na warunki tego typu kina sumę 30 zielonych amerykańskich baniek. Efekt jest piorunujący. Historia agenta Wikusa działającego na zlecenie organizacji MNU przy przesiedlaniu kosmitów z dystryktu 9 do innej, oddalonej o 200 km od Johannesburga strefy wciąga i angażuje maksymalnie, nie kpiąc sobie w zywe oczy z widza, jak to ma miejsce w kręconych obecnie amerykańskich blockbusterach. Tutaj wszystko jest mega przemyślane i zwyczajnie trzyma się kupy, do tego co i raz zaskakuje kapitalnymi rozwiązaniami. Fabuły nie ma co za bardzo zdradzać, bo im mniej się o filmie wie tym lepiej, wspomnę tylko, że w pewnym momencie rutynowa akcyjka przesiedleniowa zamienia się w akcyjkę w dosłownym tego słowa znaczeniu i filmik dostarcza takiego faktoru rozrywkowego, że klękajcie narody. Do tego wszystko nakręcone jak bóg przykazał, dopracowane w najdrobniejszych szczegółach – niczym żywcem wyjęte z największych klasyków sci-fi końcówki lat 70-tych i złotej dekady 8-ties.
Kategoria R i mimo wszystko skromny budżet zajebiście przysłużyły się całemu przedsięwzięciu – nikt tutaj niczego nie udaje, ludki bluzgają na lewo i prawo, krew się leje, a ludzie i kosmici w pewnym momencie padają jak muchy. Zero współczesnego cackania się z widzem – Blomkamp kreuje świat dystryktu 9 w najlepszej tradycji swoich wielkich poprzedników – czuć tutaj bowiem echa "Aliens" czy "Predatora" a wszystko w mega kapitalnej oprawie audio-wizualnej. Typom z Image Engine Design za te bajery powinno się dac jakąś cieżką i dużą, najlepiej pozłacaną nagrodę, bo pojechali oni tutaj po całości. Za tak małą kasę stworzyli najbardziej przekonywujące CGI modele kosmitów ever. Zresztą, co ja piszę – tutaj nie ma CGI kosmitów, tutaj kosmici są jak najbardziej żywi, wtapiają się w film idealnie, będąc tak samo przekonywujący jak i ludzka część obsady. Polska premiera filmu 9 października, dlatego nie ma co więcej pisać tylko przeczekać te niecałe 2 miesiące i uderzyć do kin, bo jak pisałem na wstępie, tak dobrego filmu sci-fi w tego typu estetyce to nie było juz mega dawno. W dodatku śmiem twierdzić, że w tym roku lepszego filmu w kinach już nie zobaczycie (no chyba, że Cameron i jego "Avatar" dadzą radę, choć zwiastun na kolana nie powala). Mega film!
27 sierpnia 2009 o 21:36 #3333InterdyktorParticipant[quote][b]Rif Starfire napisał/a:[/b]
Tylko że w starych czasach nie mieliśmy za bardzo wyboru, albo film był z ograniczeniem wieku, albo go nie było wcale w kinie. albo z dwuletnim poślizgiem jak Star Wars (chociaż to zły przykład, bo to hit sprzed ery VHS) Dzisiaj wystarczy odrobina cierpliwości i samozaparcia, tak więc wstydźcie się!Niby tak, ale w dzisiejszych czasach ciężko jeszcze uniknąć spoilerów. Zwiastunów, zdjęć, plotek i recenzji roi się od cholery, i przez to, że w Polsce trzeba czekać, nieraz przez przypadek zepsółem sobie coś spoilerami. Jak sie postarać, to ze zwiastunów można by nieraz cały film złożyć.
Ale i tak najbardziej wkurza mnie to, że siedze w necie, czekam na film niecierpliwie, staram sie omijać spoilery jednocześnie będac na czasie z filmem, teraz czekam na Distrikt Najn, ale jak będzie miał u nas wyjść, to w każdej głópiej gazecie z programem tv o nim napiszą, puszczą zajawke na AXN, i nagle znjadzie sie wielu koazaków którzy myślą że znają film od podszewki. Przedwczoraj mi taki wyskoczył: ''Jo, słyszałeś o dzilenicy 9? To taki zajbisty film, na podstawie tej gry ,,Halo''. Będzie rzeźnia człowieku.'' To samo miałem z Indianem Jonesem, Wolverine, Cloverfieldem itp… też macie takich ludzi w swoim otoczeniu?
28 sierpnia 2009 o 16:57 #3336Rif StarfireParticipantSpoko, to żadne nowum. Poszedłem na polską prapremierę "Matrixa" i byłem chyba jedynym na sali, który nie oglądał, bądź nie kumał bazy w temacie nagłego zwrotu akcji. W tym przypadku udało mi się dziewiczo dotrwać do polskiej premiery, ale padłem z kolei na "Szóstym zmyśle", który wq, że zdradzono mi zakończenie, obejrzałem dopiero kilka lat później 🙂
D9 spokojnie omijam, ciesze się, że ludki od kinówek oceniają jako zajebiaszczy i czekam na premierę 🙂
29 sierpnia 2009 o 08:23 #3346Lord New AgeParticipant16 września w Kraju Lachów D.9 zawita do kin na pokazach przedpremierowych.
5 września 2009 o 12:59 #3403GargooletzParticipantNieśmiało informuję, że D9 można już znaleźć w jakości R5… moja wola została wystawiona na kolejną próbę..
6 września 2009 o 11:17 #3405TheOldFirmCasualMemberTen film jest po prostu znakomity ,szkoda że pan Neill Blomkamp nie zrobił Halo , to mogło wyjść naprawdę ciekawie..
6 września 2009 o 14:31 #3406Buffalo BillMemberNo i nie wytrzymałem i obejrzałem. Krótka piłka – District 9 to, jak na razie, najlepszy science fiction tej dekady (i już chyba takim pozostanie, ewentualnie Moon może próbować go pobić). Klimat a'la Half Life niesamowicie mi przypasił. Do tego świetny główny bohater i zajebista akcja rodem z blockbustera, ale bez tej naiwności i ugrzecznienia, którymi naznaczone są dzisiejsze produkcje. Jest eRka i to taka konkretna – krew, bluzgi na porządku dziennym. Jeszcze ciekawa i inteligentna fabuła i mamy najlepsze sci-fi XXI wieku. Polecam!
30 września 2009 o 19:00 #3506KrustyMemberMiałem to już napisać dawno ale chciałem najpierw obejrzeć drugi raz. Absolutnie genialne, nowego treka rozkłada na łopatki już w pierwszej rundzie, co ja piszę, już samo porównywanie nowego treka do D9 jest naciągnę, najlepsze scifi od bardzo dawna i najlepszy film tego roku. BTW Microsoft popełnił wielki błąd że nie powierzył Neillowi Blomkamp nakręcenia ekranizacji HALO.
30 września 2009 o 20:17 #3508RedParticipantDystrykt obejrzałem już chyba z pięć razy, więc tylko powtórzę to, o czym mówili inni: mega klimat, świetny Sharlto Copley, efekty, Rka, krewetki i wszystko inne. Film ma kilka bzdurek i dziur, ale i tak nie przeszkadzają w odbiorze (zresztą w porównaniu z Transami 2 dzieło Blomkampa to poziom Hamleta przemnożonego przez Makbeta :)).
Jak dla mnie to takie [i]Aliens [/i]na miarę naszych czasów (czyli o dziwo zaskakująco dobre;)). 9/10.
Swoją drogą, czy wymawia się Dystrykt Dziewiąty czy Dystrykt Dziewięć ? Lektor w polskim zwiastunie powiedział Dystrykt Dziewięć, więc pytam się z ciekawości.
2 października 2009 o 12:03 #3511BezelParticipant[quote][b]Retard napisał/a:[/b]
Swoją drogą, czy wymawia się Dystrykt Dziewiąty czy Dystrykt Dziewięć ? Lektor w polskim zwiastunie powiedział Dystrykt Dziewięć, więc pytam się z ciekawości.[/quote]
Dystrykt (jaki? – przymiotnik) Dziewiąty 🙂
10 października 2009 o 19:45 #3551mattParticipantTen film jest po prostu tak wyczapisty, że dawno nie powstało żadne sci fi do połowy tak smerfa-fokkin-styczne!!
No prostu fantastyczne aktorstwo, efekty i epa za tyle forsy, pokazuje słabość innych filmów. Klasa sama w sobie.23 listopada 2009 o 13:42 #3655SasquatchMemberDistrict 9 od kuchni
[url]http://motionfreaks.pl/2009/11/19/district-9-od-kuchni/[/url]
19 kwietnia 2010 o 19:50 #4059RedParticipant[url]http://www.funnyordie.com/videos/b13ef0bac2/wikus-and-charlize?rel=player[/url] – :D.
EDiT: Preprodukcja D10 startuje już w październiku, reżyserem jest ponownie Blomkamp a produkuje Jackson – [url]http://marketsaw.blogspot.com/2010/04/exclusive-weta-update-mortal-engines-in.html[/url].
W skrócie: Fucking A!:):D
-
AutorPosty
- You must be logged in to reply to this topic.