Matrix

Tagged: 

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Autor
    Bezel
    Participant

@John J Adams Z tego co pamiętam agenci w matrixie to były programy cziterskie – mogli naginać prawa matrixa wedle do dużego stopnia np. mogli przetransformować swój program do świadomości człowieka podłączonego do matrixa i przejąć nad nim kontrole.

W początkowej sekwencji drugiej części serii Neo nawala się z 3 agentami którzy nagle znikają.

John J Adams
    Keymaster

No właśnie ciekawe jest to, że z takiej mocy agenci już potem właściwie nie korzystają. Więc raczej wygląda mi to na jednorazowy wybryk Wachowskich, o którym potem zapomnieli.

Bezel
    Participant

@John J Adams Wydaje mi się, że najprostsze wytłumaczenie nie wykorzystywania czarowania w stylu zamykania ust przez agentów jest fakt, że ruch oporu (Morfeusz i spółka) byli podłączeni do matrixa „piracko” i agenci nie mieli wpływu na ich ciała (coś jak z lokalizowaniem adresu ip i stosowaniem serwerów proxy).

Innym wyjaśnieniem są słowa Moreusza do Neo podczas sesji treningowej – „wydaje ci się, że oddychasz teraz powietrzem?”. Może ludzie zdający sobie sprawę z nierealności matrixa nie odczuwali potrzeby oddychania i zmęczenia i takie zatykanie ust i dziurek w nosie nie skutkowało na nich więc agenci po prostu tego nie robili.

jgnt
    Participant

Była jeszcze akcja z zamurowaniem w taki magiczny sposób wyjść z budynku w ktorym Neo miał deja vu

John J Adams
    Keymaster

No była akcja z zamurowaniem, jednak było to „duże wydarzenie” – glitch w Matrixie itp. A nie takie „machnięcie ręką i nie masz japy”.

Khaosth
    Participant

Mam jeszcze takie wytłumaczenie, że albo sala przesłuchań była specjalnie napisana, aby ułatwiać takie sztuczki (w końcu z robo-robaczków też już później nie korzystali), albo Neo mógł coś wcześniej dostać z hipotetycznym kubeczkiem wody, co miało ułatwiać grzebanie konkretnie w nim samym.

Osobiście stawiałbym jednak na zapominalstwo.

Niedzwiad Mk.II
    Participant

Wydaje mi się, że da się to wytłumaczyć tym, że agenci mogli przejmować dowolne ciała ludków-baterii i zamieniać je w agentów, co robili kilka razy w filmie. Więc takie zlanie ciała wchodziło w ten repertuar. Po wzięciu pilla user odcinał się od bezpośredniego łącza i agenci nie mogli go już modyfikować.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Платформы в даркнете часто требуют использования Tor браузера для обеспечения анонимности. Мы проанализировали, как безопасно войти на Кракен маркет через тор, изучив основные протоколы безопасности и методы защиты соединения.