Fajna ekranizacje bym sobie zobaczyl!

Homepage Forumy Od rzeczy Blubry Fajna ekranizacje bym sobie zobaczyl!

• This topic is empty.
Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • Autor
    Sasquatch
    Member

Czasami tak mam ze wizualizuje sobie np. czytana ksiazke, opowiadanie itp. dobieram w myslach znane twarze do wystepujacych postaci i z checia zobaczyl bym ekranizacje danego czytadla z moja wymyslona obsada, ale i designem, wnetrzami stylistyka.. generalnie jak dane dzielo zostaje sfilmowane to calkowicie odbiega od moich wyobrazen. Ale mowmy tu o filmach ktore nie postawly jeszcze.

Przyklady: Z checia zobaczyl bym "Bill, bohater galaktyki"
    [url]http://www.fantasticfiction.co.uk/images/n3/n15858.jpg[/url]
    w roli Billa zawsze pasowal mi Henry Rollins [url]http://www.ifc.com/ifc/img/news_032806_henry_img.jpg[/url]
    a jako Kostuchy Drang widzial bym Jacka Nikolsona..
    Rezyseria oczywiscie Terry Gilliam, design jak w Starship Troopers ale z nutka steampunk.

Tez tak macie?

Witz Worx
    Member

Eh…Bill to byłoby coś, zwłaszcza, że to parodia Heinleina:)

Ja od stu lat czekam na adaptację mojej ulubionej powieści SF – "Gwiazdy – moje przeznaczenie" Alfreda Bestera. Wyobraźcie sobie powieść z lat 50' , w której mamy: wielką wojnę w układzie słonecznym, pomiędzy planetami zewnetrznymi a wewnetrznymi, powrzechną teleportację za pomocą myśli ( tzw. Jaunting), bohatera z wytatuowaną na twarzy tygrysią maską , walczącego samotnie z mega korporacją, zwalnianie czasu ( bohater w drugiej połowie powieści ma zainstalowany specjalny system, dzieki któremu porusza sie szybciej, lecz z subiektywnego punktu widzenia widzi wszystko w zwolnieniu, np. szybujace w jego kierunku, w powietrzu pociski, superbroń mogącą zniszczyc za jednym zamachem cały układ słoneczny, pojawiający się płonacy sobowtór głównego bohatera itd.

Pojedyńcze motywy z tej powieści wykorzystano w wielu utworach, z filmów choćbymożna wymienić Jumper, Matrix, Akira. Do inspiracji Besterem przyznawał się Gibson a Gaiman mieni się jego wielkim fanem.
    W pierwszej połowie lat 80' projektem sfilmowania interesował się Carpenter, ale rzecz umarła. Powstał za to parakomiks (nazwali to graphic novel)- czyli tekst powieści przełożony komiksowymi planszami, narysowany przez Howarda Chaykina. Podobno projekt tego filmu błąka sie wciąż po Hollywood, ale jak narazie światełka w tunelu nie widać:/

Sasquatch
    Member

"Gwiazdy – moje przeznaczenie" to pamietam tylko z fantastyki nie wiem nawet czy to wyszlo w innej formie? trzeba bedzie poszukac…

A co do innych pomyslow na film to z naszego ogrodka szkoda ze Pasikowski nie nakrecil swojego "Ja, Gelerth".
    [url]http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/317/14/86/317148661[/url]

Czytalem te ksiazke tylko raz – pozyczona od kolegi kolesia, ktory sie trzasl jak ja pożyczał – ale doskonale pamieta kultowych bohaterow, kultowy klimat PA i kultowe elementy SF, wreszcie kultowychTeutonow co to sie kulom nie klaniali itd.

Z samej okladki widac kto moglby zagrac glowne postacie.

John J Adams
    Keymaster

Jeśli ktoś kiedyś zekranizuje tego króla rzygów jakim jest Gelerth, od którego nawet w liceum mózg mi się lasował, to będzie to ostateczna wisienka na torcie polskiej kinematografii.

Lord New Age
    Participant

Ja Gerelth!!!! Ciesze sie ze ktos przytacza ulubiona ksiazke ZakazanoPlanecian, Od lat marzymy o ekranizacji tego arcydziela.

garret
    Participant

Gerelth ? Moja ulubiona ksiązka za złotówkę. Najlepiej z Lindą, młodym Stuhrem i Pazurą 😉

Co do Bestera, uwazam ze ksiązka nie nadaje sie do ekranizacji, szalenstwa na ekran nie idzie dobrze przeniesc.

A w dawnych czasach Czarna Kompania mi się marzyła jako jakas filmowa mega trylogia z upadłymi aktorami.

Sasquatch
    Member

Ej Panowie czytalem to w 93 bodaj ze… i mi sie podobalo az mi sie wierzyc nie chce ze ZP uwaza to za taki rzyg? Chyba bede musial zdobyc i przeczytac jeszcze raz, bo wspomnienie ma mega pozytywne.

Ja Gerelth to byl mega czad kult itd… no i byl to Pasikowski w 150%

problem z tym byc mogl taki ze kiedys to byl czad a potem juz miej 😉

cos jak
    Najemnicy Tomasza Malika (tez moglby byc czad film)
    http://www.swistak.pl/aukcje/1909874,NAJEMNICY-Tomasz-Malik.html#a_foto

jak to pierwszy raz czytalem jako szczyl to bylem mega podniecony zajebistoscia i powaga tej ksiazki, ale jak sobie ja przypomnialem i przeczytalem jakeis 2-3 lata temu to wilem sie ze smiechu z banalow, oklepanych tekstow, tandetnego twardzielstwa tytulowych Najemnikow, ogolnie czadu polskiego taniego pseudo hard SF itd… z drugiej strony ta ksiazka 2 razy dala mi niesamowita przyjemnosc z czytania wiec moze taka zla nie jest, a film moglby byc tez zacny
    musze poszukac moze jeszcze gdzies ja mam i znow sobie poczytam o przygodach czad Najemnikow w kosmosie 🙂

garret
    Participant

Zaraz mi się przypomnieli Mutanci i Kroniki Akaszy 🙂

Witz Worx
    Member

Sasquatch – "Gwiazdy.." w formie ksiązkowej wyszły u nas już w pierwszej połowie lat 90'. Z tego co udało mi się odnależć w sieci to właśnie wydano je kolejny raz:

[color=maroon][url]http://www.literatura.gildia.pl/tworcy/alfred_bester/gwiazdy_moje_przeznaczenie[/url][/color]

Ale wracając do filmu… nei zgadzam się, zę to takie trudne do sfilmowania, toż to rasowa space opera, taki chrabia Monte Christo przeniesiony w kosmos, a co do szaleństwa…jeśli chodzi o "szaleństwo "głównego bohatera, to bez wątpienia czyni go niezwykle barwną i krwistą postacią. Jego jedyną motywacja jest zemsta, uczucie na tyle potęzne, ze bohater przechodzi swoistą edukację, od samych nizin aż do…można powiedzieć nadczłowieka.
    Szperając w necie, mniej więcej tu:

[color=maroon][url]http://www.aintitcool.com/?q=node/22812[/url][/color]

znalazłem wzmiankę, ze twórcy Dooma (!!!) i Constantina (!!!!) nabyli ponoc w zeszłym roku prawa do przeniesienia powieści Bestera na ekran:/. W tym wypadku mam nadzieje, ze im nie wyjdzie, bo w przeciwnym razie już tak bardzo na to nie czekam…

Z innych ekranizacji rad bym zobaczył niejakiego Pohla Fredericka albo "Gateway" albo "Człowieka plus"

Sasquatch
    Member

Dzieki za info widze ze calkiem niedawno wznowili trzeba bedzie nabyc.
    a co do ekranizacji to juz ze 2-3 lata temu byly pierwsze przymiarki ale im sie zdechlo.
    edit:
    [url]http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=30525&strona=telegram[/url]
    (warto komentarze ponizej przeczytac)

A co do natepnej ekranizacji polskiej literatury to moze trylogia husycka spakowskiego? Reinmar mlody stuhr, Szarlej – linda, Samson – majchrzak, moglby wyjsc z tego niezly serial w klimatach skrzyzowane "czarne chmury" z "przyłbice i kaptury"
    😉

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.