Nazistowski YouTube

Homepage Forumy Od rzeczy Blubry Nazistowski YouTube

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Autor
    Bezel
    Participant

Polecam przeczytać jak posraną politykę "poprawności politycznej" ma serwis YT. A potem w Polsce takie zdziwienie i wkurw o "polskie obozy śmierci".

[url]http://www.wykop.pl/ramka/1373709/jak-dla-youtube-stalem-sie-nazista/[/url]

kamill
    Participant

Takie czasy porypane. Ostatnio zdumiałem się jak otwarłem model szwabskiego samolotu od Revella i okazało się, że na kalkomanii nie ma swastyk. Bo nie. O_o

Badus
    Participant

Polityka i podejście Tuby wieje wsiokowatą pseudopoprawnością polityczną (oby zdechła), ale to prywatny, darmowy serwis i jeśli ktoś ma z tym problem to nara. Gdyby to jednak była płatna usługa i potraktowano tę sprawę tak kretyńsko, to poruszyłbym niebo i ziemię, by Google smrodu narobić.

Interdyktor
    Participant

Debile tam same siedzą. Mnie za to wkurza ta polityka, że naziści mogą być, ale bez swastyk. Que? W filmach grach, serialach. Kuriozum totalnym była gra z Hellboy'em, gdzie swastykę krzyżykiem zastąpiono!

kamill
    Participant

Co do darmowości jutuba to też jest w sumie kwestia dyskusyjna. Pewnie, numeru karty przy aplołdzie nie żądąją, ale dane zarejestrowanych użytkowników, tak skrzętnie zbierane przez google'a (zwłaszcza od zmianie polityki prywatności z marca 2012) to też jest, jakby nie było, asset – i to przypuszczam gruby..

M
    Member

@kamill – a propos modeli Revella, kiedyś miałem jakiś w którym swastykę trzeba było jakimś cudem złożyć z dwóch elementów. Taka ich polityka. Kiedyś w czasach przed Schengen, znajomemu modelarzowi jadącego na wystawę w Monachium zabroniono wwozić modelu samolotu ze swastyką na stateczniku. Na nic były tłumaczenia że tak wyglądały podczas wojny…

Badus
    Participant

@kamill: No okej, ja to rozumiem, ale nikt Cię w tym serwisie nie trzyma na siłę, a korzystając z niego świadomie zgadzasz się na takie, a nie inne warunki. Korpo płaci za serwery i obsługę, korpo może sobie mieć zasady jakie chce (oczywiście w granicach prawa) i psuć sobie wizerunek takimi zagrywkami, jak lubi, bo może i to ICH serwis i ICH usługa. Przecież nikt nikogo nie zmusza do uploadu na Tubę, można znaleźć alternatywne rozwiązania.

kamill
    Participant

@Badus

True, nie trzyma; dlatego też po wspomnianej zmianie polityki prywatności gugla skasowałem konto na jutubie i gmaila i picasę. Niemniej jednak nie wszystkim, a powiedziałbym że mniejszości, chce się czytać "drobny druczek". Pewnie, sami są sobie winni, godzą się, są umowy i regulaminy itp, itd. Mimo wszystko cała sytuacja mi osobiście zdaje się dwuznaczna. Czym innym jest zapłata przy kasie w supermarkecie, czym innym różne drobne druczki.

Poza tym wydaje mi się, że samo twierdzenie "prywatny serwis, więc niech sobie robi co chce" jest nie do końca uprawnione. Według tej samej logiki, redakcja np. gazety jest zwolniona z pisania rzeczy niewygodnych dla jej właściciela, kimkolwiek by był (albo wręcz uprawniona do łgania w żywe oczy).
    Jutub jest owszem własnością prywatną, ale dostęp do niego jest wolny i powszechnie dostępny, w tym cała idea; a skoro serwis prowadzi swoją politykę na publicznym widoku, nie widzę nic zdrożnego w jej krytykowaniu.

Badus
    Participant

@kamill
    Ależ jak najbardziej nie ma w tym nic zdrożnego! Popieram i zachęcam do komentowania takich społecznościowych głupotek jakich dopuszcza się Tuba, właśnie z uwagi na otwartość tego i jemu podobnych serwisów. W żadnym wypadku nie bronię ślepo nazi Tuby i jej polityki tylko dlatego, że jest prywatna. Może nie napisałem tego dość jasno, ale winię przede wszystkim tych użytkowników, którzy nie czytają dość dokładnie regulaminu, ale ponadto często mają roszczeniową postawę typu "Jak mogliście wywalić MÓJ super film???!!!oneoneone" (pomijam kwestię, czy kasowanie było uzasadnione czy nie).
    Ten przypadek fajnie pokazuje, że w korpo Wielkiego G pracują zwykli Amerykanie, którzy z uwagi na wypaczoną polityczną poprawność (chyba, że jest inny powód) mają nieraz mocne zgrzyty z międzynarodową społecznością użytkowników, ich kręgiem kulturowym/historycznym/światopoglądowym – problemy raczej nie do uniknięcia przy takiej skali serwisu.
    Może kiedyś bardziej się powyrzygam na tematy debilnie poprawnopolityczne, ale póki co, to mi się nie chce, bo mniej rozgarnięci ludzie zaraz zaczną skandować, że nie możesz powiedzieć do Murzyna "ej Ty, czarny", bo nastąpi obraza majestatu. A jak widzisz niepełnosprawnego na wózku, to MUSISZ zaklinać rzeczywistość i w głowie mieć jego obraz jako normalnie chodzącego, a najlepiej jeszcze biegającego. Bo to coś zmieni.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.