DREDD

• This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)
  • Autor
    jgnt
    Participant

Nikt nie był, czy wszyscy sa pod takim wrażeniem, że nic nie mogą z siebie wyduścić?
    Jak dla mnie, zdecydowanie największe pozytywne zaskoczenie roku.
    Film mocny, wali w ryj brutalnością i mrocznym klimatem od początku do końca – rated R pełną gębą. Jakbym oglądał Robocopa Verhoevena wymieszanego z Punisherem Warzone i Blade Runnerem – niby wszsytko już gdzieś było ale połączone genialnie.
    Do tego cieżka industrialna muza, której teraz nie moge przestać słuchać 🙂
    Takich scen akcji dawno nie widziałem – logicznie wykorzystane slowmotion i fabularnie uzasadnione a w 3D miażdzyło percepcje :o. Pierwszy film od dłuższego czasu który nie wygląda jak plastikowa ekranizacja zabawek.
    a Urban jako dredd-troche sie bałem, że mu nie wyjdzie bo na jakiegoś baddassa koleś jako całość to nie wygląda, ale kawałek jego nosa, usta i podbrudek (ani raz nie zdjął hełmu)BADASS as fuck! od teraz obowiązującą wersją "I AM THE LAW" jest dla mnie wersja urbanowska.
    żona leonidasa jako badmotherfuckress, Avon Barksdale jako Avon Barksdale 🙂 i jakaś lasia jako rookie – wszyscy wypadają super.
    a tej tandety z trailera w filmie nie zauważyłem (moze z wyjątkiem słabego designu motorka), albo nie zwróciłem uwagi bo byłem zajęty trzymaniem własnej szczęki,

"Rookie – you ready?
    You look ready"
    No, to idzcie do kina i dajcie im zarobić bo ja chce drugą część,
    ja sie zdecydowanie wybieram drugi raz i blueraya tez pewnie kupie

Rif Starfire
    Participant

Na ZP wszyscy grymasili po zwiastunie (a bo Urban źle wygląda, a to CGI nie pasiło), a mi tenże podobał się, bo fajnie trącił myszką. Tym samym miałem nadzieję, że w XXI wieku dostanę film na miarę RoboCopa.

Nie zawiodłem się. Urban zagrał świetnie. Sly wygląda przy nim jak Bane z B&R przy nolanowskim.

Nie czaiłem nerdgazmu związanego z Avengers. Teraz zaś po wyjściu z kina czułem się w pełni usatysfakcjonowany.

Zyll666
    Participant

Film w pytę ! Trailer zapowiadał scifi piarda ala nowa Pamięć Absolutna, a dostaliśmy konkret jatkę. Krew i flaki leją się aż miło, a ludność cywilna pada jak muchy. Spodobał mi się duet bezwględny Dredd i wrażliwa rekrutka wierząca w ideę. "Źli" sędziowie na mega plus. Główna pani zła wypadła świetnie, już dawno nie mieliśmy w kinie tak złej suki. SPOILER (?) A to jak ginie … dużo narzekam, że filmowcy nie potrafią już kręcić satysfakcjonujących scen śmierci szwarccharakterów. Tu mogliśmy się nią delektować wystarczająco długo.
    Ogólnie motyw z wierzowcem mocno zajeżdża "The Raid", ale też nie będę się zapędzał, bo owego dzieła nadal nie widziałem. Miejscówka świetnie się nadaje na akcję Dredd kontra banda bandziorów.

Film podobał mi się. Dżadżment tajm.

Niedzwiad
    Member

Zgadzam się z przedmówcami. Świetna ekranizacja. Co prawda nie ma ani grama świata z komiksów z ich punkowym klimatem lat 80 i jest bardziej przyziemi. Z drugiej strony świetnie tworzy własny klimat dystopii jaką jest Megacity One.
    Urban jest świetny jako Dredd, w odróżnieniu od "krzyczącej" wersji Stallone'a nowy sędzia jest zimnym, wykalkulowanym wygą, który już swoje przeszedł na ulicach. Zresztą najbliżej w porównaniach byłby tu Dirty Harry.
    Świetna i seksowna Olivia Thirbly jako cadet Anderson. W dodatku z jedną z fajniejszych scen w filmie.
    Oprócz tego świetne, klimatyczne zdjęcia i muzyka. Kawałek z ostatniego spotkania Dredda z Ma-Ma wali po ryju Blade Runnerem i jest świetnym dopełnieniem sceny. Zresztą słuchałem go jeszcze z 5 razy po wyjściu z kina.
    I ku mojej uciesze nie było przegięcia ze scenami w slo-mo. Było ich dokładnie tyle ile potrzeba.
    "The Raid" nie umywa się do "Dredda". Ten pierwszy to po prostu wymówka, żeby pokazać widowiskowe lanie się po pyskach. Fajnie mi się to oglądało i tyle, a Dredda mam ochotę zobaczyć jeszcze ze 2 razy.

jgnt
    Participant

Może recka Dredda na znak, że ZP jeszcze żyje

Niedzwiad
    Member

No dobra jest jedna rzecz, która ssie w nowym Dreddzie – jego motor.

Zyll666
    Participant

Wracając do porównania Raid i Dredd. Dzisiaj, ku mojemu zaskoczeniu, znalazłem ten film w Media Markt, niestety w modnym ostatnio "zeszytowym" wydaniu (którym, o dziwo, pokarano Avengers ) Film wydani w serii Rebel Rebel, przez co pudełko jest upstrzone hasłami o zajebistości, niemainstramowości i oryginalności. Ok, fajnie, ale jak kupuję film w MM, to nie chcę, żeby wyglądał jak z kiosku. Raid naprawdę mnie rozczarował.Nowy Dreddz jest zdecydowanie bardziej wyrazisty, brudny i, wbrew pozorom, ma większe pieprznięcie. I faktycznie, tak jak mówi Niedzwiad, w Raid wszystko jest pretekstem do scen nawalania. W Dreddzie zdecydowanie lepiej czuć scenariusz i całą otoczkę.

Więc tak, nowy Dredd faktycznie jest lepszy. Tego się naprawdę nie spodziewałem.

Gordon
    Member

Film zdecydowanie bardziej nawiązuje do komiksu niż poprzedni, robiony pod Sly'a (ale bez przesady, bo komiks mało przekładalny IMO). Urban wymiata. Pomimo pozytywnych recenzji i tak pozytywne zaskoczenie. Przy wyjściu z kina gęba mi się śmiała.

John J Adams
    Keymaster

Niestety mimo najlepszych chęci ZP na razie recki nie wygeneruje, ale generalnie zgadzam się z przedmówcami 🙂
    Klimat Robocopa i częściowo BR, wygląda jak skręcony ręką Carpentera. Idealne zastosowanie niskobudżetu do jednej przygody w jednej lokacji – dowód, że w filmie nie musi chodzić o ratowanie świata, żeby była epa (zresztą: w komiksie też nie w każdym odcinku świat ratują).

Jak słusznie zauważyliśmy z Lordem New'Age film to świetny przykład na to, że kameralny niskobudżet rodem z lat '80 jeszcze istnieje i wcale nie musi wyglądać jak taniocha.

Fajnie że Dreddowi nie dorabiano ryja, osobowości, życiorysu – Dredd to Dredd i jedziemy. No i oczywiście mega muza, która podnosi klasę całości.

Słabości:
    – mało czystego klimatu komiksu (który znam i tak słabo) poza ogólnym światem, ale i tak jest OK
    – Urban nie był zły, ale pewnie znalazłby się ktoś lepszy
    – Design kasku i motorów
    – Niepotrzebny pościg samochodowy na który nie było kasy
    – Brak logiki wymiaru sprawiedliwości (masowe egzekucje marginesu społecznego a z drugiej strony opór przed egzekucją na 99% winnego podejrzanego)
    – SPOILER: Przekupność Sędziów, zawsze ich odbierałem jako megauwarunkowanych hardkorów, których nie da się złamać

Zyll666
    Participant

Pozostaje modlić się o sequela. Jeżeli wierzyć Wikipedii, reżyser przed premierą mówił, że dwójka miała by być o początkach Dredda i samego Mega City, a trójka o jego nemesis. Ale to było mówione przed premierą, więc zobaczymy, bo na razie film nie sprzedaje się za dobrze…

mojak
    Participant

Zgadzam się w pełni ze spostrzeżeniami planetowiczów. Od siebie dodam tylko, że od pięknych retro propsów zakręciła mi się łezka w oku. Jednak można dziś tak robić cyberpunki.

Film podobał mi się.

podloopom
    Participant

Sequela według mje nie będzie – film póki co zarobił niecałą połowę tego, co kosztował.

Ale zajebisty jest – nie ma co. Bałem się, że to będzie jakiś typowy bieda-film (zresztą – kuźwa – jak można mówić o filmie za 50 milionów $ że to niskobudźet?) a wyszedł naprawdę świetnie.

Zyll666
    Participant

Coś wiadomo, czy ktoś raczy u nas wydać soundtrack ?

mojak
    Participant

Póki co skasowano z youtuba jego kopię, którą leczyłem każdego wieczora swoje uszy skatowane w pracy przez radio eska 🙁

I jak tu żyć panie komandorze?

Mialem przyjemność obejrzeć Dredda dopiero teraz i powiem szczerze, że miło mnie zaskoczył. Czytałem wczesniej entuzjastyczne recenzje, ale obawiałem się że "sędzina", do tego z jakimiś psycho-powerami pociągnie ten film w dół. Wcale tak nie było. Dawała radę, dobrze uzupełnia Dredda, do tego w moim guście :-). Film ma wady, ale dawno nie widziałem takiego dajnego filmu w starym stylu.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.