Final Countdown

Homepage Forumy Na naszych ekranach Filmy, filmy, filmy Final Countdown

• This topic is empty.
Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Autor

Wróciłem sobie z egzaminu, raczej w złej kondycji psychicznej. Postanowiłem zatem skorzystać z pomocy telewizora w zakresie poprawy nastroju. Naturalnie w TV tradycyjnie nic interesującego nie ma. Przerzucam kanały i trafiam na coś co zwie się 'Tele 5 (ta, to właśnie jedna z tych stacji, co nie wiadomo po co istnieje) – patrzę i nie widzę własnym oczom! Toż to Final Countdown, znany również w Polsce jako "Jeszcze raz Pearl Harbor" (oryginalny tytuł z lat '80) lub "Końcowe odliczanie" – tak zwą go (o zgrozo) obecnie.
    W każdym razie wzięło mnie dość mocno, bo to jeden z pierwszych filmów sf jakie w swym życiu widziałem. Nie wiem ile lat wówczas miałem (chyba 5 lub 6), ale cały seans pamiętam doskonale. Ojciec wrócił wcześniej z roboty z kasetą, która dostał w wypożyczalni VHS w poznańskim 'Okrąglaku' (ktoś ją jeszcze pamięta?). Po drodze kupił jeszcze chyba jedne z najpopularniejszych wówczas słodyczy, czyli chyba tzw. ".. coś tam… poznańskie"……………
    W każdym razie tamto "wydarzenie" naprawdę utknęło mi w pamięci. Zresztą zaraz później narodziły się moje dwie główne pasje – do sf i wojskowości (już jako ośmiolatek miałem całkiem pokaźną biblioteczkę dotyczacą ówczesnego lotnictwa wojskowego – ale lepiej dla Was żebym się w tej kwestii nie rozpisywał). Nieco później, wraz z pojawieniem się telewizji satelitarnej udało mi się "dorwać" tenże film na RTL-u, chociaż pierwszych kilku minut nie udało mi się nagrać…..

W każdym razie czy ktoś z Was widział wogóle tenże film? To przecie klasyk pełną gębą, wart wzmianki (i recki) na ZP!

chyba każdy go widział 🙂 , to po prostu takie lepsze top gun 🙂
    swego czasu film robił mega wrażenie, choć wczesnej widziałem – gi samurai (czy jako to się wtedy nazywało) – kiedyś tvp nadawała takie filmy) i juz bylem obyty z czad koncepcja "super wojsko walczy z prostaczkami z przeszłości"

Lord New Age
    Participant

Nie raz wymyślaliśmy inne wersje tego filmu, o innych wydarzeniach historycznych.

garret
    Participant

Dokładnie, duże pole do popisu było.

fajna była ta wersja o polskim oddziale komandosów z mi24 i super sprzętem która pomaga partyzantom w czasie 2 wojny 😉

Sasquatch
    Member

albo podczas bitwy pod Grunwaldem 🙂

M
    Member

[quote][b]conan prawdziwy napisał/a:[/b]
    fajna była ta wersja o polskim oddziale komandosów z mi24 i super sprzętem która pomaga partyzantom w czasie 2 wojny ;)[/quote]
    Jest taka książka "[url=http://www.1939.com.pl/]1939.com.pl[/url]" gdzie polski oddział z Afganistanu A.D. 2007 przenosi się do września 1939 i łoi Niemców pod Mokrą za pomocą Mi-24 i PT-91 😉

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.