RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE
Homepage › Forumy › Na naszych ekranach › Filmy, filmy, filmy › RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE
- This topic is empty.
-
AutorPosty
-
14 czerwca 2008 o 18:48 #1751
Plant
MemberGenialny film polski, w którym przeplatają się różne wątki, historie, inspiracja dla Tarantino…ponoć mówił, że był zachwycony. Tak jak USA w którym pojawiło się dvd. U nas było kiepsko nawet nie wiem czy wydali to na vhs…
a teraz proszę bardzo sprowadzili z zagranicy i jest za 65 zeta r2kupować kupować trza…jedyny taki wielki film z elementami fantastyki. Wielkie kreacje aktorskie, wspaniałe zdjęcia, atmosfera
co tu dużo nie mówić GENIALNE DZIEŁO mimo iż długie to nie nużące, inspirujące, pełne wdzięku i doskonałej akcji, dramaturgii"Rękopis znaleziony w Saragossie – polski film fabularny z 1964 roku w reż. Wojciecha Jerzego Hasa, nakręcony według powieści hr. Jana Potockiego. W roli głównej – wspaniały Zbigniew Cybulskiego (Alfons Van Worden), a z nim cała plejada aktorskich gwiazd – Iga Cembrzyńska, Gustawa Holoubek, Joanna Jędryka, Bogumił Kobiela, Franciszek Pieczka i wielu innych. Muzykę napisał Krzysztof Penderecki. Film Rękopis znaleziony w Saragossie ma wiele określeń. Jest to stylowa komedia kostiumowa, awanturniczy film czy też fantastyczna baśń z duchami, wisielcami, opętanymi księżniczkami. Zaliczany do tzw. "filmów kultowych", uważany jest za jeden z najlepszych polskich filmów kiedykolwiek nakręconych"
I DOKŁADNIE SIĘ Z TYM ZGADZAM
nie wiem czy reklama wskazana, sklep generalnie ceny ma zaporowe ale tu wykazał się sprowadzeniem naprawde wspaniałego filmu…dla fanów muzyki można znaleźć czasem że posłużę się skrótami MM, EPK nawet bootlegi video dvd Van Halen, Page&Plant, Kiss wyjątkowych występów, czasem do znalezienia w sieci..niemniej czasem tylko pamiętających ere vhs nigdy nie wydane na dvd tu przegrane i ogólnie dostępne. BRAWA
15 czerwca 2008 o 22:46 #1767Sancho
MemberRÓWNIEŻ SIE Z TYM ZGADZAM!
Ukazanie sie tego tytulu w Polsce, mozna określić mianem święta. Niewiele istnieje przykładów na wykazanie, jak sztuka filmowa potrafi się pięknie komponować z literaturą, a tutaj mamy najlepszy tego przykład.
Film Hasa nie dosc, ze jest arcydziełem naszej kinematografii, to dodatkowo rozreklamował w latach 60 nie zbyt popularną u nas ksiązke Potockiego.
I powiem tak:
dopiero po przeczytaniu ksiązki hrabiego Jana, doceniłem ogrom pracy z jakim zmierzył się Has. Powieść jest dziełem znacznie bardziej przemyślanym i skomplikowanym, a ilość interpretacji jest nieograniczona. To jest dopiero Arcydzieło!
No i ta biografia Potockiego, pełna zdarzeń wyjętych niczym z jego ksiązki! Począwszy od podróży po całym świecie, po tajemnicze samobójstwo, które popełnił strzelając sobie w usta z pistoletu skałkowego, załadowanego srebrną kulą (a raczej przetopioną na kulę cukiernicą) poświęconą wcześniej przez księdza. No a na kogo takie kule sie przygotowuje to chyba każdy wie 😉A film naturalnie kupię, bo wstyd czegos takiego nie posiadac
16 czerwca 2008 o 08:21 #1769Sasquatch
MemberSwietna wiadomosc, ale poprosze jakies szczegóły, jaki sklep sprowadzil, jak to zalatwianie bylo, jakie sa parametry obrazu i dzwieku, ilosc plyt, dodatki etc.
16 czerwca 2008 o 08:47 #1770Rif Starfire
ParticipantSkąd ten nagły szum? Od miesiąca już widzę "Rękopis…" na oceandvd.pl i to w cenie 49 zeta. Dźwięk: Dolby Digital 2.0
Obraz: 2,35:1, R2 z Anglii. Informacji o dodatkach brak.16 czerwca 2008 o 09:23 #1771Plant
Memberdopiero w sobote trafiłem na ten smakołyk w empiku więc daje info. wspaniale ,że jest, z internetu można sprowadzić wszystko, chodzi o fakt pojawienia się na półkach sklepowych. Wreszcie bez barier tytuły pojawiają się prosto z zagranicy w większej ilości , i tak powinno się stać z repertuarem który pojawia się np. w niemczech. Taki Saturn powinien uginać się od tamtejszych edycji, ile tam klasyków s.f. można złapać. Polski producent kompletnie się nie wykazał, od lat nic nie robiono w kierunku wydania Rękopisu,
16 czerwca 2008 o 13:14 #1776Sasquatch
MemberJa tam od miesiaca nie wiedzialem, wiec dzieki Plant za informacje! 😀
-
AutorPosty
- You must be logged in to reply to this topic.