BROMBA i inni
- This topic is empty.
-
AutorPosty
-
7 maja 2008 o 12:42 #1248
Plant
MemberPciuch – stworzonko zamieszkujące czas i zgodnie z tradycją pracujące na poczcie; bohaterem opowiadania jest Pciuch dwadzieścia cztery, młody listonosz do Spóźnionych Przesyłek
Fumy – wielonogie i wielorękie zwierzęta turystyczne, opanowane egoizmem, wygodnictwem i kultem konsumpcji
Gżdacze, zielone stworki o pomarańczowych skrzydłach, zamieszkujące wszechświat bardzo mały, jednak czasem spotykający się z naszym
Bromba, nieco większe od wiewiórki stworzonko o różowym futerku, dyplomowana specjalistka od mierzenia i ważenia
Fikander, długouchy poeta zakochany ze wzajemnością w Malwince pracującej jako zegarynka; początki jednak nie były łatwe
Kajetan Chrumps, detektyw rozpracowujący groźnego przestępcę, kota Makawitego, który w finale przegrywa z Kajetanem pojedynek szachowy i przekonuje się do uczciwego życia (a w późniejszych książkach obaj tworzą detektywistyczny zespół)
Viceversy dzikie, inaczej: Zwierzęta Odbite, powstają, kiedy naprzeciwko siebie ustawi się dwa lustra
Psztymucle należą do zwierzątek automatycznych i zamieszkują auta; bohater opowiadania, Psztymucel Nulek, buntuje się i wędruje w świat bez samochodu
Glisanda mieszkają w muzyce; bohaterem opowiadania jest glisando Odiridi Uha portretowany przez malarza Temperę
Gluś to małe zwierzątko o wielkich marzeniach – chce zostać reżyserem; wreszcie dostaje kamerę i realizuje film, jednak po wywołaniu taśmy okazuje się, że operator nie zdjął kapturka chroniącego obiektyw
Zwierzątko mojej Mamy to istne ucieleśnienie galimatiasu, długonogie i kudłate, przy którym nigdy niczego nie można być pewnym
W późniejszych książkach pojawiły się kolejne postacie zamieszkujące Naszą Okolicę: Stary Wróbel, Mały Asiak, bibliotekarz Puciek, dzieci Malwinki i Fikandra – Filwinka i Meander, przybysze z daleka – Tarapat i jego synowie oraz ich prześladowca, niebezpieczny przestępca Kameleon Super,7 maja 2008 o 12:55 #1251
John J AdamsKeymasterKurde niezłe.
Nie wiem czemu kojarzy mi się z Barbapappą…7 maja 2008 o 13:00 #1252Sasquatch
MemberJJA to przez skojarzenie 😉
Barbapapa to takie zmiennoksztaltne cos bylo… a w Brombie tj. w "Tajemnicy szyfru Marabuta" głownym złym był zajebisty Kameleon Super, ktory skonczyl prawie jak T-1000 😉
7 maja 2008 o 15:24 #1260
garretParticipantNie wiem co bierzecie ale to za mocne zioła jak na moje progi
7 maja 2008 o 16:04 #1261Sasquatch
Member@garret
to nie kwas to nostalgia.pl 😉zażyj doocznie to:
[url]http://www.nostalgia.pl/mmedia/tajszyfrumarabuta/05pogonk.wmv[/url]
[url]http://www.nostalgia.pl/mmedia/tajszyfrumarabuta/01opening.wmv[/url]
[i]Pewnego dnia reżyser filmowy Gluś zostaje porwany. Śledztwo wszczęte przez dwójkę słynnych detektywów – psa Kajetana Chrumpsa i kota Makawitego, długo nie daje żadnych rezultatów. Aż do chwili, gdy sam zaginiony Gluś przyprowadza Tarapata z dziećmi, który popadł w jeszcze większe tarapaty niż sam uprowadzony filmowiec. Ściga ich bowiem kameleon Super – istota, przed którą się ucieka, ponieważ potrafi się podszyć pod każdego. Tarapat zaś posiada równie tajemniczy, jak niezrozumiały klucz, który daje nadzieję zwycięstwa.[/i]
7 maja 2008 o 16:46 #1266Plant
Memberale z aktorami też było…pamiętam mieli takie wielkie piankowe łby pozakładane
7 maja 2008 o 17:24 #1270Gothi
MemberRzecz była genialna – zarówno książkowa jak animowana, rzadko bywa, by ekranizacja była tak dobrze wykonana, można by nawet rzecz. Z resztą dobrych, schizowanych "filmów dla dzieci" mamy dużo, oj dużo. Różne "zwierzojeże" i takie tam. Mniam.
7 maja 2008 o 18:17 #1273Lord New Age
ParticipantW niedziele na TV Kultura widzialem kawalki jakiegos shizowatego teatru tv o Gżdaczach (ale nie konwentowych), Fumach turystycznych i innych dziwactwach.
-
AutorPosty
- You must be logged in to reply to this topic.