Reply To: Avatar
Homepage › Forumy › Na naszych ekranach › Filmy, filmy, filmy › Avatar › Reply To: Avatar
Jako że wg moich szacunków około mniej niż 1% Zakazanoplanecian obejrzało Edycję Specjalną, więc zdecydowałem, że na podstawie recek i opisów z netu wypiszę dodane i rozszerzone sceny z tych nowych 9 min., żeby każdy wiedział, co go ominęło (albo i nie;-) ). Sam SE nie widziałem osobiście w kinie i raczej nie zobaczę, więc możliwe że jakieś drobnostki pominąłem. Ale, anyway:
1. Przylot na Pandorę jest odrobinę rozszerzony o dłuższe ujęcie powierzchni planety z orbity.
2. Nowe sceny podczas pierwszego lotu helikopterem:
ujęcie na stado gromowołów (nowych zwierzaków, na które będzie później polowanie).
3. Jake idzie razem z Grace do jej rozwalonej szkoły dla niebieskich. Tam Sully ogląda dziury po kulach w ścianie i bawi się modelem układu słonecznego Alfa Centauri, oprócz tego jest pokazany nowy latający zwierzak. W sumie ta scenka jest zrobiona IMO trochę na odpieprz, bo wg recenzji nie ma później dokończenia wątku szkoły w rozmowach Jake'a z panią doktor. W scenariuszu eksploracja szkółki miała być właśnie początkiem pobocznego wątku, który wyjaśniłby historię Augustine i niechęć Na'vi do ludzi- w SE jest tylko jego CGI wycinek.
4. Scena walki z psami i bieg po bioluminescencyjnej dżungli są troszkę rozszerzone.
5. Po przybyciu Sully'ego do wioski jest scenka z Neytiri, w której uczy ona go swojego imienia (które jest niemożliwie długie). Oprócz tego jakaś dziewczynka się do niego uśmiecha.
6. Jest nowe ujęcie Ney na ikranie latającej ponad wspinającymi się Na'vi w górach Hallelujah (kiedy Jake wspina się po lianach w górę, by zdobyć sobie pierwsze latające jebadło).
7. Przylot Samsona pilotowanego przez Trudy (Rodriguez) do przenośnej bazy w górach jest rozszerzony o ludzi schodzących z pokładu (strzelam, że jest scenka opisana przeze mnie w punkcie siódmym w mojej poprzedniej analizie u góry).
8. Jake głosem z offu tłumaczy, czemu góry latają. Taka w sumie zbędna scena, już wcześniej był pokazany fragment z unobtainium w biurze Selfridge'a, który wg mnie powiedział już wszystko. Link do foty:
[url]http://smg.photobucket.com/albums/v703/DBrennan3333/?action=view¤t=SE31.png[/url]
9. Więcej scen z treningu Jake'a w tym rozszerzone sceny zabawy z latającymi jaszczurkami znane ze zwiastunów plus trwające jakieś 50 s. polowanie na gromowoły z powietrza (w sieci pojawiły się głosy, że pod sekwencję polowania podłożono muzykę z końcowej bitwy, bo została ona ucięta w porównaniu do wersji ze scenariusza – po zabiciu kosmicznych bizonów miała być jeszcze scena imprezy pod Hometree i wspólna kolacją, której to nie ma w SE. W związku z tym muzyka z polowania została podmieniona. Link: do oryginalnego utworu na youtubie: (zapodam go później).
Dodatkowo jest jeszcze sławetna scenka łączenia się tsaheylu podczas numerku pod drzewkami – trwa ona jakieś 10s.
10. Po rozwaleniu drzewek przechowujących umysły przodków niebiescy podpalają w nocy buldożery RDA i zabijają 6 żołnierzy. Później w wieży w bazie Hell's Gate ludzie oglądają nagrania z kamer po bitwie. W oryginalnym scenariuszu jest wspomniane, że żołnierze i załoga buldożerów była spisana na straty przez Quaritcha, by mieć pretekst do szybszego rozwalenia Hometree – w SE Avka tego nie ma. Fota: [url]http://img.photobucket.com/albums/v703/DBrennan3333/SE-28.jpg[/url]
11. Jest parę nowych ujęć podczas finałowej bitwy, m.in szarża wcześniej wspomnianych gromowołów na ochroniarzy RDA, dłuższy upadek Tsu'Teya po jego postrzeleniu i rozszerzona scena walki Neytiri na Thanatorze z Quaritchem w mechu.
12. Ostatnia dodana scena to dobicie Tsu'Teya, o której się już rozpisałem w mojej wcześniejszej analizie. Dodam tylko, że nie ma sceny w której Wainfleet odcina mu warkocz jako trofeum, co powoduje deprechę oponenta Jake'a
Ostatnio zapowiedziano jeszcze dłuższą wersję Avatara na listopad, dłuższą o jakieś 16 min, w tym sceny na Ziemi, czyli całkowicie przemontowany początek filmu
(będą one trwały ok 4,5 min., plus CGI sceny z SE, która leci teraz w kinach i jakieś dodatkowe scenki). Oprócz tego ma być 45 min. nieukończonych usuniętych scen. Link do newsa:
[url]http://www.blu-ray.com/news/?id=5057[/url].
Tak ogólnie to szału ni ma, więc poczekam do listopada na ultra long cut i może napiszę jakąś krótką reckę.:)