Reply To: Avatar

Homepage Forumy Na naszych ekranach Filmy, filmy, filmy Avatar Reply To: Avatar

Bezel
Participant

Właśnie wróciłem z kina w Helliosie w 3D. Po wyjściu z kina potrzebowałem 15 sec. żeby wrócić na Ziemie. Avatar ssie. Zassysa człowieka na Pandorę w przeciągu 15 min. Nie, poważnie – najlepszy SF filmy jeżeli chodzi o efekty specjalne – w całej historii kina. Ja dzielę filmy z gatunku SF na dwa typy – pierwszy w których CGI są tłem dla historii – i do takich filmów zaliczam D9, Solaris, Odyseje oraz typ drugi – w których fabuła to tło dla efektów. Avatar zalicza się do drugiego typu. Fabuła jest prosta jak drut, nieprawdopodobna, infantylna, ale ją kupuje. Film ma silnie proekologiczne przesłanie – czy to źle? Nie, ważne że je ma, choćby tak proste jak szanuj zieleń. Ludzie chcą proste historie o miłości, przebaczeniu, walce ze złem z happy endem. Bajka – ale za to k… jak zrobiona!!!

Oscar za efekty gwarantowany. Cameron spełnił moje oczekiwania, oczekiwania swoich fanów, krytyków, recenzentów jak i zwykłych widzów. Po 11 latach trudno wrócić do robienia filmów, jeżeli za swój poprzedni film dostaje się 11 Oscarów i w międzyczasie poprzeczka została podniesiona bardzo wysoko (LotR).

Ocena 10/10 i gwarantowany zakup filmu na DVD:)