Reply To: Avatar

Homepage Forumy Na naszych ekranach Filmy, filmy, filmy Avatar Reply To: Avatar

podloopom
Member

Dopiero po obejrzeniu filmu i napisaniu tego posta powyżej, przeczytałem sobie kilka innych recenzji i (ku mojemu zdziwieniu) okazałe się, że w każdej – włączywszy moją – jest niemal dokładnie to samo.

Każdy mówi o prościutkiej historyjce zapakowanej do bardzo ładnego pudełka. Taki "kościół bez Boga" parafrazując Mickiewicza. I najgorsze jest to, że nikomu zdaje się to nie przeszkadzać.

Napisałem, że [i]Cameron potrafi opowiadać historię. Niezależnie od tego czy to romans na parostatku czy opowieść o chłopcu i jego robocie, czy też o złych kapitalistach i kucykach pony, zawsze ogląda się toto dobrze i bez szczególnego psychicznego dyskomfortu.[/i] Poniewczasie zacząłem się zastanawiać, czy to na pewno coś dobrego. Czy koniecznie pozytywne musi być to, że ktoś potrafi ładnie opakować dowolną treść i podać ją masom w postaci lekkostrawnej pigułki.

"Avatar" jest dla mnie filmem ewidentnie politycznym. Uważam, że nieprzypadkowo data jego premiery zeszła się z ostatnim dniem konferencji klimatycznej w Kopenhadze. A jak sztuka zaczyna romansować z polityką to nigdy nie wychodzi z tego nic dobrego.

Reasumując – moje zdanie co do treści filmu obniżam, co do warstwy wizualnej podtrzymuję.