Reply To: Avatar
Homepage › Forumy › Na naszych ekranach › Filmy, filmy, filmy › Avatar › Reply To: Avatar
na stopklatce natrafiłem na taki oto opis komputerowej bajki pod tytułem "Terra 3D"
[i]Ziemianie zniszczyli swoją planetę; po kolonizacji Wenus i Marsa dochodzi do wojny i w efekcie również i te ciała niebieskie zostają zmiecione w pył. Cóż więc pozostało – trzeba niedobitków załadować na statek i szukać miejsca do osiedlenia się poza Układem Słonecznym. Trafiają na Terrę – planetę pełną pokojowo nastawionych istot; decydują się przejąć ją siłą. Na szczególną uwagą zwraca fakt, komu kibicujemy przez niemalże cały film – są to istoty obce, a nie Ziemianie. Nasz gatunek został przedstawiony w tej produkcji przy wykorzystaniu wzorców niemalże faszystowskich – bezwzględny generał, chłodni uczuciowo żołnierze, tworzenie podziałów „rasowych” i unikanie pokojowych rozwiązań. [/i]
to jakaś epidemia, krucafuks?
jestem przekonany, że po 18 grudnia internet zaroi się od avatar-worshiperów, odsądzających od czci i wiary zachodnią cywilizację. mit szczęśliwego dzikusa JJ Rousseau przejdzie swój renesans.
wiem, wiem, krytykuję fabułę filmu jeszcze przed premierą ale mogę założyć się o dziesiątaka, że mam rację 😉