Reply To: DEAD SET

Homepage Forumy Na naszych ekranach Seriale DEAD SET Reply To: DEAD SET

Sasquatch
Member

Bez spojlerowania

@derek
ciężko cokolwiek dodać do Twojej trafnej syntezy. Praktycznie nie zauważyłem minusów serialu. Produkcja oczywista oczywistość czerpie garściami z 28 Days Later lub ramaka Dawn of the Dead czy Shaun of the Dead co dla mnie jest wielkim +. To nie jest film w stylu zombie zombie. zombie stripperse czy też Planet Terror itp. fajne gówno.

DEAD SET ma klimat naturalistyczny, całość filmowana prawie jak dokument, psychologia postaci dość realistyczna, praktycznie brak rozwiązań typu deus ex machina, mega fajne sceny – np. z maratonem Riq versus zombiak, z gliniarzami (gdzie – niby nieważna – rana od łomu, wypala jak przysłowiowa strzelba chwilę później), wszystkie sceny z dziewczyną z gunem…

Jedynie z czym się nie zgodzę, to to, że lepiej by było gdyby traktować DEAD SET jako pełny metraż. Brak tu rozmachu i epickości. Poza tym lepiej mi się oglądało DS jako serial z typowymi cliffhangerami…

Jednak szkoda, że zamknęli całość w 5 epizodach, mogli pociągnąć kilka wątków, dodać jakąś epicka scenę i było by KULTOWO! Widać, że był ku temu potencjał, przez 4 epizody akcja rozwija się właściwie powoli (fajnie), by potem zakończyć się myk myk w 5tym epizodzie (szkoda). Wiadomo, jak do każdego filmu, można przyczepić się do szczegółów, np. pod koniec irracjonalne zachowanie Golluma, czy głównej bohaterki w pokoju zwierzeń, ale to drobiazgi. Ogólnie czad i brilliant!

Oglądałem w oryginale, pewnie wiele niuansów mi umknęło, brytyjski akcent czasami brzmi dla mnie jak bełkot, jak Zenek da mi napisy musze luknać jeszcze raz.