The Abyss
- This topic is empty.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
- You must be logged in to reply to this topic.
Homepage › Forumy › Na naszych ekranach › Filmy, filmy, filmy › The Abyss
The Abyss – znane u nas jako "Odchłań" (wersja reżyserska) lub "Głębia" (wersja kinowa i VHS). Dla mnie wielki kult. Na pocz. lat 90. widziałem ten film na zjechanej kasecie chyba z milion razy (nadal ją mam 😉 Cameron jak wiadomo uwielbia podwodne "zabawki". Tu przeszedł samego siebie. Dopieszczone dekoracje podwodnej platformy wiertniczej, batyskafy i inne mini łodzie podwodne, zatopoiony okręt podwodny… Na dodatek świetne efekty, które do dziś się nie zestarzały (miniatury i ponierskie efekty CGI), do tego rewelecajna jak wy to mówicie eka (plus biały szczur) mająca ciekawe przygody 🙂 No i aktorzy niezawodny Ed Harris, pyskata Mary Elizabeth Mastrantonio i zeschizowany Michael Biehn z wąsem a'la Freddie Mercury. Nic tylko oglądać 🙂
A scena reanimacji?! i poprzedzające je utoniecie głównej bohaterki!!! Jaka dramaturgia!!! genialne!!! albo myk z obraczką?! 🙂 cały ten film to kult – jedyne do czego sie można doczepic to koncowka, typowy przyklad filmu w ktorym pokazanie za dużo szkodzi..
No fakt bombastyczne zakończenie trochę razi ale i tak np. (SPOILER) kosmici są milion razy lepiej pokazani niż żenujący stwór z KOTCS(SPOILER) Zapomiałem o rewelacyjnym dźwięku (nominacja do Oscara)
Jeszcze znana stronka o efektach: [url=http://www.kmf.org.pl/fx/abyssmenu.html]LINK[/url]. Szacun dla Camerona 😉
Jeszcze ciekawostka. Pozostałości po dekoracji DeepCore można zobaczyć w google maps: [url=http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=35.036506,-81.511163&spn=0.003312,0.010654&t=h&z=17&om=1]LINK[/url]
(c) 2000-2018 ZakazanaPlaneta.pl
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.